Augusta Holmès – Andromède


 

 

 

Poseidon tulistui, kun kuningatar Kassiopeia uskalsi verrata silmitöntä kauneuttaan merinymfeihin, ja kostoksi lähetti meripeto Ketoksen tuhoamaan maan. Näistä lähtökohdista alkaa sävelruno Andromède. Oraakkelin suosituksesta Kassiopeian ja Kefeuksen tytär Andromeda kiinnitetään surullisen fanfaarin soidessa alastomana kallioon uhriksi meripedolle.

 

Mustat aallot nousevat ja laskevat raivokkaasti. Puhdassydäminen neitsyt suree kaunista elämäänsä ja kiroaa jumalia. Toivo pilkahtaa, kun Andromeda näkee taivaan sinessä, yön tähtien joukossa Perseuksen ratsuineen. Pegasoksen selästä nuori sankari katsahtaa alas ja järkyttyy nähdessään kauniin Andromedan kalpean riutuneena. Perseus rakastuu oitis. Hän syöksähtää kohti neitosta pelastaakseen hänet, mutta juuri silloin merihirviö nostaa päänsä pintaan.

 

Ase ojossa ratsukko hyökkää kohti hirviötä kuin kotka konsanaan. Miekka välähtää! Pedon olka on lävistetty. Vauhko ja vaarallinen olento pillastuu ja yrittää vastahyökkäystä, mutta ketterästi Perseus väistää sen. Isku, toinen isku – kolmas! Veret seisauttava taistelu vie voimat itse kultakin, eivätkä jumalaisen ratsun siivet enää jaksa kantaa. Perseuksen laskeutuessa kalliolle hirviö saa tuta vielä kuoliniskunsa.

 

Tähtitaivas kimmeltää, kun Andromeda ja Perseus lentävät Pegasoksen siivin nauttimaan rakkaudestaan. Valon kukat ja hunajan liekit kruunaavat rakastavaiset ikuisella selkeydellä.

 

Usko vapauteen! Usko elämään!

 

Ylioppilaskunnan Soittajat tarinoi Andromedasta keskiviikkona 13.12. klo 19 Ritarihuoneella (lippuja saatavilla vain rajoitetusti ovelta klo 18.15 alkaen) sekä sunnuntaina 17.12. klo 15 Lahden Felix Krohn -salissa. Liput osoitteesta lippu.fi.