Jerod Impichchaachaaha’ Tate — Ghost of the White Deer 


Salaperäinen humina. Fagotti tarinoi valkoisesta peurasta ja kahden nuoren chickasaw-intiaanin rakkaudesta… 

 

Nuori Blue Jay on rakastunut heimopäällikkö Minkon tyttäreen Bright Mooniin ja pyytää päälliköltä tämän kättä. Minkoa naimakauppa ei miellytä, ja hän keksiikin tyttärensä hinnaksi mahdottoman tehtävän: Blue Jayn on määrä tuoda Bright Moonin hääasuksi valkoisen peuran nahka. Albiinopeurat ovat niin harvinaisia, että niitä on melkein mahdotonta löytää – muiden eläinten rinnalla chickasaw’t pitävätkin niitä erityisen pyhinä. Tehtävän saatuaan Blue Jay menee rakastettunsa luo ja lupaa kuukauden päästä palata valkoinen peura mukanaan. Blue Jay hyvästelee Bright Moonin, ottaa mukaansa jousen ja terävimmät nuolensa, ja lähtee metsälle. 

 

Blue Jay vaeltaa metsässä uupuneena ja nälissään valkoista peuraa etsien. Päivät kuluvat eikä peuraa näy, kunnes aamunkoitossa Blue Jay vihdoin näkee tuon tarunhohtoisen olennon. Sykkivä rumpujen rytmi ilmoittaa metsästyksen alkavan. Blue Jay tähtää jousensa peuran sydämeen ja ampuu. Nuoli osuu, mutta peura ei kaadukaan kuolleena maahan, vaan kääntää kiiluvien punaisten silmiensä katseen Blue Jayhin. Terävät sarvet välkähtävät ja peura hyökkää Blue Jayta kohti. 

 

Kuukausi kuluu, eikä Blue Jay vieläkään palaa. Hänen heimonsa odottaa ja odottaa, kunnes kuukausien päästä julistaa hänet kuolleeksi ja jatkaa vaellustaan. Bright Moon ei koskaan ota ketään miehekseen, sillä hän kantaa sydämessään salaisuutta: yönä, jona kuu hohti yhtä kirkkaasti kuin hänen nimensä, hän näki nuotion savussa valkoisen peuran aaveen juoksevan nuoli sydämessään. Hän uskoo, että päivänä, kun peura vihdoin kaatuu, Blue Jay palaa hänen luokseen. 

 

Jerod Impichchaachaaha’ Taten fagottikonsertto Ghost of the White Deer esitetään ensi kertaa Suomessa Ylioppilaskunnan Soittajien konserteissa 13.12. Klo 19 Ritarihuonella ja 17.12. Klo 15 Felix Krohn –salissa Lahdessa. Soolofagotissa Asko Padinki. Liput osoitteesta lippu.fi.