Orkesteri


Ylioppilaskunnan Soittajat (YS) on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) piirissä toimiva lähes satahenkinen sinfoniaorkesteri ja Suomen vanhimman sinfoniaorkesterin 95-vuotias perillinen.

Orkesterin juuret ulottuvat vuoteen 1747, jolloin Turun akatemian yhteyteen perustettiin Akateeminen Kapelli, maamme ensimmäinen vakituinen orkesteri. 1920-luvulla sen orkesteritoiminta organisoitiin uudelleen ja Ylioppilaskunnan Soittajat perustettiin 14. huhtikuuta 1926. Yhdistysrekisteriin YS merkittiin vajaat 50 vuotta myöhemmin 8. heinäkuuta 1970, mistä lähtien se on ollut itsenäinen musiikkikorporaatio.

Vuoden mittaan vähintään kaksi suurta sinfoniaohjelmistoa
Lisäksi orkesteri esiintyy säännöllisesti akateemisissa tilaisuuksissa ja muissa tapahtumissa. Konserttimatkoja tehdään jokaisella kaudella: Suomen rajojen sisäpuolella joka vuosi, ulkomailla muutaman vuoden välein. Euroopan-kiertueista tuoreimpia ovat matkat Viroon 90-vuotisjuhlavuonna 2016, Saksaan ja Puolaan vuonna 2011 sekä Ruotsiin ja Tanskaan vuonna 2008.
Pääosin musiikkiharrastuksessaan lähes ammattilaistasolle edenneitä, akateemisen uran valinneita opiskelijoita
Orkesterin jäsenet ovat lähinnä Helsingin yliopiston opiskelijoita, mutta mukana on opiskelijoita myös muun muassa Aalto-yliopistosta, Taideyliopistosta ja Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Orkesteri on kantaesittänyt lukuisia sävellyksiä. Viimeksi YS kantaesitti syksyllä 2021 95-vuotisjuhlakonsertissaan José Luis Gómez Aleixandren teoksen Lyömäsoitinkonsertto “Waves”.
Monet suuret kapellimestarit ovat aloittaneet uransa YS:ssa

Heihin lukeutuvat muun muassa John Storgårds, Jussi Jalas, Esa-Pekka Salonen ja Leif Segerstam. Viime vuosien aikana orkesterin taiteellista tasoa ovat kohottaneet David Searle, Mikk Murdvee ja Tomas Djupsjöbacka. Keväällä 2022 orkesterin kapellimestarina aloitti Aku Sorensen.

Kaikki YS:n kapellimestarit löydät täältä.