Igor Stravinsky – Tulilintu-sarja 1919


 

Tulilinnun tarina perustuu venäläisiin kansantarinoihin. Tarinan keskiössä on kaunis ja lumoava taruolento Tulilintu, jonka avulla Prinssi Ivan päihittää ilkeän ja voimakkaan kuningas Koštšei Kuolemattoman. Tulilintu-baletissa läpileikkaavana teemana on hyvän ja pahan välinen taistelu, mutta myös luonnollisen ja yliluonnollisen välinen kontrasti.

Alkusoitossa kuulijoille esitellään koko teosta läpileikkaava Tulilinnun motiivi sekä Koštšein yöllinen lumottu puutarha, jossa hänen vihollisensa ovat jähmettyneinä kiveksi. Yhtäkkiä Tulilintu ja tätä jahtaava prinssi Ivan ilmestyvät ryminällä. Prinssi Ivan onnistuu nappaamaan Tulilinnun sen lenneltyä kultaomenapuun ympärillä kevyesti ja ketterästi tanssahdellen. Olento jatkaa tanssiaan ja vaikuttaa jopa päässeen pakoon, mutta prinssi Ivan onnistuu nappaamaan siltä yhden taikasulan ennen kuin hän päästää Tulilinnun pakenemaan.

Omenapuun luokse saapuu kolmetoista Koštšein lumoamaa prinsessaa, jotka tanssivat perinteisen khorovod-piiritanssin vailla huolen häivää. Prinssi Ivan rakastuu yhteen prinsessoista ja seuraa heitä Koštšein palatsiin, jossa hänet napataan vangiksi. Juuri kun Koštšei on muuttamassa Ivania kiveksi, Ivan heilauttaa nappaamaansa Tulilinnun sulkaa. Tulilintu saapuu paikalle ja lumoaa Koštšein ja kaikki hänen seuraajansa, ja asettaa heidät infernaaliseen tanssiin.

Infernaalisen tanssin huipentuessa Koštšei ja hänen seuraajansa nukahtavat väsymyksestä, ja Tulilintu laulaa heille seesteisen kehtolaulunsa. Tulilintu kertoo prinssi Ivanille, mistä löytää munan, jonka tuhoamalla Koštšei kuolee. Prinssi Ivan heittelee munaa ilmassa puolelta toiselle ja lopulta tuhoaa sen, mikä tappaa Koštšein, ja kumoaa kaikki hänen asettamansa kiroukset. Teoksen päätteeksi kaikki prinsessat ja Koštšein palvelijat vapautuvat taiastaan ja kaikki yhtyvät suuriin juhliin auringon sarastaessa.

Tulilinnun tarina kuullaan YS:n konserteissa 13.12. klo 19 Ritarihuoneella sekä 17.12. Lahdessa Felix Krohn -salissa. Osta liput täältä.