Esittely


20131106_0262-Edit_XL

© Paarvala 2013

Ylioppilaskunnan Soittajat (YS) on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) piirissä toimiva lähes satahenkinen sinfoniaorkesteri. Orkesterin juuret ulottuvat vuoteen 1747, jolloin Turun akatemian yhteyteen perustettiin Akateeminen Kapelli, maamme ensimmäinen vakituinen orkesteri. 14.4.1926 tämä orkesteritoiminta organisoitiin uudelleen ja Ylioppilaskunnan Soittajat perustettiin. 8.7.1970 YS merkittiin yhdistysrekisteriin, mistä lähtien YS on ollut itsenäinen musiikkikorporaatio. YS jatkaa Suomen vanhimman sinfoniaorkesterin perinnettä suoraan alenevassa polvessa.

YS esittää vähintään kaksi suurta sinfoniaohjelmistoa vuodessa. Lisäksi orkesteri esiintyy säännöllisesti akateemisissa tilaisuuksissa ja muissa tapahtumissa. Konserttimatkoja kotimaassa tehdään jokaisella kaudella. Säännöllisesti järjestetään myös ulkomaankiertueita, joista tuoreimpia ovat matkat Saksaan ja Puolaan vuonna 2011 sekä Ruotsiin ja Tanskaan vuonna 2008.

YS on kantaesittänyt lukuisia sävellyksiä, viimeksi Mikko Nisulan teoksen Seppelöity Athene op. 25, juhlamarssi orkesterille keväällä 2010 ja Harri Vuoren teoksen Elfenmusik keväällä 2009. Vuonna 2011 järjestettiin 85-vuotisjuhlan kunniaksi sävellyskilpailu orkesterin uudeksi fanfaariksi, kilpailun voitti Ilari Hylkilän Metalfare.

Orkesterin jäsenet ovat lähinnä Helsingin yliopiston opiskelijoita, mutta mukana on opiskelijoita myös muun muassa Aalto-yliopistosta, Sibelius-Akatemiasta ja Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Soittajat ovat pääosin musiikkiharrastuksessaan lähes ammattitasolle edenneitä, kuitenkin akateemisen uran valinneita opiskelijoita.

Monet kuuluisat orkesterinjohtajat ovat aloittaneet uransa YS:n kapellimestareina, muun muassa John Storgårds, Jussi Jalas, Esa-Pekka Salonen ja Leif Segerstam. Viime vuosien aikana orkesterin taiteellista tasoa ovat kohottaneet Jyri Nissilä, David Searle ja Mikk Murdvee. Syksyllä 2017 orkesterin kapellimestarina aloitti Tomas Djupsjöbacka. Kaikki YS:n kapellimestarit löydät täältä.