Sopu syntyi: ylioppilaskunnan musiikkijärjestöt jatkavat toimintaansa Vanhalla ylioppilastalolla


Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) ja sen neljä musiikkijärjestöä ovat päässeet sopimukseen Vanhan ylioppilastalon musiikkisalin käytöstä. Ylioppilaskunnan Laulajat, Ylioppilaskunnan Soittajat, Akademiska Sångföreningen ja Akademiska Damkören Lyran harjoittelevat vastedes musiikkisalissa kahtena iltana viikossa. Nyt syntynyt sopimus harjoitteluvuoroista on voimassa vuoden 2016 loppuun asti.

Jatkosopimuksesta neuvotellaan uudelleen vuoden 2016 aikana. Tavoitteena on vakiinnuttaa Vanha ylioppilastalo taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävälle pohjalle.

– Nyt sovittu järjestely säilyttää ylioppilasmusiikin sen synnyinkodissa Vanhan ylioppilastalon musiikkisalissa. Musiikkijärjestöjen tilankäytön karsiminen puoleen entisestä on iso uhraus, mutta ymmärrämme myös ylioppilaskunnan taloudelliset realiteetit. Vanha on ainutlaatuinen ympäristö niin ylioppilaskulttuurille kuin ravintola-asiakkaillekin, kommentoi Ilkka Penttilä Ylioppilaskunnan Laulajista.

– Lukuisten tarjousten ja vastatarjousten jälkeen löysimme lopulta musiikkisalin tilankäyttöön ja sen kustannuksiin ratkaisun, johon molemmat osapuolet voivat olla tyytyväisiä. Oikeuskäsittelyjen pitkittäminen ei olisi ollut mielekästä kenellekään. Sopimus on ilouutinen meille, musiikkijärjestöillemme ja etenkin Vanhan ylioppilastalon pitkälle kulttuuriperinteelle, kertoo HYYn puheenjohtaja Mari Lehtoruusu .

Musiikkijärjestöt juhlistavat paluuta Vanhalle yhdessä Royal Ravintoloiden kanssa järjestetyllä ohjelmallisella brunssilla sunnuntaina 25. lokakuuta. Royal Ravintolat ottaa vastaan pöytävarauksia tilaisuuteen, jossa nautitaan palanpainikkeeksi musiikkiesityksiä Vanhan ylioppilastalon eri saleissa.

Taustaa kiistasta

Ylioppilaskunta ja musiikkijärjestöt ovat neuvotelleet Vanhan ylioppilastalon tilojen käyttöoikeudesta jo yli kaksi vuotta. Järjestöt joutuivat lopettamaan harjoittelun ylioppilastalon musiikkisalissa vuoden 2014 alussa, koska HYYn edustajisto päätti vuonna 2013 vähentää ylioppilaskunnan omaa toimintaa Vanhalla ylioppilastalolla ja vuokrasi talon liiketoiminnan pyörittämisen Royal Ravintolat Oy:lle.

Kiista HYYn päätöksestä ja harjoittelutilojen käytöstä eteni vuonna 2013 Helsingin hallinto-oikeuteen ja käräjäoikeuteen. HYY ja musiikkijärjestöt ovat yrittäneet löytää oikeusprosessien ulkopuolella sopuratkaisua neuvotteluissa koko ajan. Vuonna 2015 HYY ja musiikkijärjestöt ovat tavanneet toisiaan erityisen aktiivisesti, ja nyt syntyneen sopimuksen myötä molemmat osapuolet myös luopuvat omista vaateistaan Helsingin hallinto-oikeudessa. Käräjäoikeudessa vireillä olevat kiistat on jätetty lepäämään vuoden 2016 ajaksi, ja niistäkin luovutaan, mikäli jatkosopimusneuvottelut vuonna 2016 sujuvat suotuisasti.

HYY vuokraa musiikkisalin harjoitusvuorot järjestöille Royal Ravintoloilta. Ylioppilaskunnan ja järjestöjen sopimus sisältää kaksi viikoittaista neljän tunnin harjoitusvuoroa Vanhan ylioppilastalon musiikkisalissa. Lisäksi järjestöille varataan musiikkisalin kulmahuone vakituiseksi säilytystilaksi.