TIEDOTE Joulukuu 2013
Keväällä alkanut Vanhan Ylioppilastalon kulttuuriskandaali ei ole ratkennut lukuisista neuvotteluyrityksistä huolimatta. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) häätää perinteikkäät musiikkijärjestöt ulos niiden kotisalista tilausravintolan tieltä.
Suomen perinteikkäimmät musiikkijärjestöt Akademiska Damkören Lyran, Akademiska Sångföreningen, Ylioppilaskunnan Laulajat ja Ylioppilaskunnan Soittajat ovat joutuneet Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) häätötoimenpiteiden kohteeksi omasta kotisalistaan. HYY ilmoitti 18.12.2013 lähteneensä hakemaan kuoroille ja orkesterille häätöä Vanhan ylioppilastalon Musiikkisalista. Talon merkittävinä rakennuttajina ja 143-vuotisina käyttäjinä musiikkijärjestöt eivät hyväksy eivätkä tunnusta häädön perusteita tai oikeutusta.
”Häätöpäätös on sydämetön esimerkki taloudellisten arvojen ylivallasta, kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta ymmärtää omaa historiaa ja ainutlaatuista kulttuuri-ilmiötä”, Ylioppilaskunnan Laulajien puheenjohtaja Ilkka Penttilä sanoo.
Kulttuuri ulos, tilausravintola tilalle
Kiista HYY:n ja ylioppilasmusiikkikulttuurin toimijoiden välillä on jatkunut viime keväästä lähtien. Tuolloin HYY:n hallitus ilmoitti lähtevänsä hakemaan lisätuottoja Vanhan ylioppilastalon ravintolatoiminnasta ehdoilla, jotka häätävät musiikkijärjestöt ja opiskelijakulttuurin ulos Vanhalta. Syksyllä HYY tiedotti, että Vanha Ylioppilastalon ravintolatoiminta siirtyy Royal Ravintolat Oy:lle 2.1.2014 alkaen. Sen jälkeen järjestöt ovat tavanneet ylioppilaskunnan jäseniä, niin hallituslaisia kuin eri edustajistoryhmiä yksin ja erikseen.
“Halusimme käydä kasvotusten kertomassa HYY:n päättäjille mitä ylioppilasmusiikki ja Vanhaan Ylioppilastaloon liittyvä, nykyisinkin elävä ja ainutlaatuinen kulttuuri merkitsee”, Penttilä kertoo. Myös Royal Ravintolat Oy:n johto kutsuttiin yhteisen neuvottelupöydän ääreen.
Joulun alla tilanne ajautui umpikujaan. Neuvottelut musiikkijärjestöjen, HYY:n ja Royal Ravintolat Oy:n kanssa jäivät vaillinaisiksi, kun HYY vetäytyi neuvottelupöydästä. 16.12.2013 Musiikkijärjestöt esittivät osapuolille vielä yhden yhteistyötarjouksen, joka sisälsi mm. tuntuvaa rahallista korvausta tilojen käyttämisestä, harjoituspäivien vähentämistä ja joustavia peruutusehtoja. Musiikkikorporaatioiden tietojen mukaan Royal Ravintolat olisi ollut tähän valmis, mutta HYY puolestaan ei.
“Neuvottelut olivat alun alkaen hankalat. HYY oli jo nuijinut päätökset, perustelut julistettiin salaisiksi eikä HYY:llä ollut missään vaiheessa halua neuvotella muusta kuin toimintamme siirrosta pysyvästi pois Musiikkisalista. Myös HYY:n kantava väite, ettei Vanhalle löytyisi ravintoloitsijaa, jos ylioppilaskuorot ja -orkesteri toimivat siellä, osoittautui prosessin aikana virheelliseksi”, Risto Vesala, Ylioppilaskunnan Soittajat ry:n puheenjohtaja sanoo.
“Monet tahot ovat jo ilmoittaneet, etteivät halua käyttää Royal Ravintoloiden tarjoamia palveluita Vanhalla ylioppilastalolla, sillä he kokevat ettei Musiikkisali tulisi olemaan oikeassa käytössä pelkkänä ravintolasalina”, kommentoi AS:n puheenjohtaja Kasper Sundström.
Vanhasta ylioppilastalosta tulee Entinen ylioppilastalo
”Ravintolatoiminta on ajamassa talon alkuperäisen kulttuurin ulos jättäen kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävään Musiikkisaliin enää tyhjät kuoret. Suomalainen musiikki on osaltaan syntynyt Musiikkisaliin, ja sinne se jatkossakin kuuluu,” summaa YL:n varapuheenjohtaja Aleksi Haapanen.
Vanha ylioppilastalo on rakennettu vuonna 1870. Talo lahjoitettiin maamme ylioppilaiden käyttöön, ei siis ensisijaisesti liiketoimintaa varten. Pääovien yläpuolella lukeekin “Spei suae patria dedit” – Isänmaa toivoilleen antoi. Musiikkikorporaatiot olivat merkittävä Vanhan ylioppilastalon rakentamisrahaston kartuttaja (nykytiedon valossa ne keräsivät noin 1/7 kustannuksista). Toisessa kerroksessa sijaitseva Musiikkisali on Suomen ensimmäinen nimenomaan musiikille suunniteltu, rakennettu ja tarkoitettu sali.
Nyt musiikkikorporaatiot yritetään häätää synnyinkodistaan maailman rikkaimpiin kuuluvan ylioppilaskunnan aggressiivisen voitontavoittelun tieltä. Samalla rikkoontuisi yksi eheä kulttuurinen kokonaisuus, alkuperäinen ja kansainvälisestikin huippulaadukkaaksi tunnustettu ylioppilasmusiikkikulttuuri alkuperäisten toimijoiden tekemänä, alkuperäisessä ympäristössä.
“Kiista maailman rikkaimpiin kuuluvan ylioppilaskunnan ja voittoa tavoittelemattomien kulttuurijärjestöjen välillä on jo nyt vaikuttanut toimintaamme ja aiheuttanut merkittäviä kustannuksia. Näemme kuitenkin, että raha on toissijaista silloin, kun puolustamme elintärkeitä, tinkimättömiä arvoja.” kertoo YS:n puheenjohtaja Risto Vesala.
Musiikkijärjestöt keräsivät huhti-toukokuussa nimiä kulttuurivaikuttaja-adressiin, jolla tuetaan musiikkitoiminnan säilymistä alkuperäisessä ympäristössä Vanhan ylioppilastalon Musiikkisalissa. Adressin allekirjoitti suuri joukko vaikutusvaltaisia ihmisiä, joukossa muun muassa presidentti Martti Ahtisaari, toimitusjohtaja Harri Sailas, puolustusministeri Carl Haglund, ministeri Lauri Tarasti sekä kapellimestarit Esa-Pekka Salonen, Osmo Vänskä ja Leif Segerstam.
Ilkka Penttilä, puheenjohtaja, Ylioppilaskunnan Laulajat Ry
Kasper Sundström, ordförande, Akademiska Sångföreningen rf
Risto Vesala, puheenjohtaja, Ylioppilaskunnan Soittajat Ry
Jennie Bergman, ordförande, Akademiska Damkören Lyran rf
Aiheesta aiemmin: Musiikki kuuluu Vanhalle!