YS hakee kapellimestaria / YS is searching a conductor


Haetaan kapellimestaria Ylioppilaskunnan Soittajiin (in English)

Ylioppilaskunnan Soittajat (YS) hakee kapellimestaria alkaen syksystä 2017.  

YS on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan piirissä toimiva täysimittainen sinfoniaorkesteri. Orkesterin juuret ulottuvat vuoteen 1747, jolloin Turun akatemian yhteyteen perustettiin Akateeminen Kapelli, maamme ensimmäinen vakituinen orkesteri. 14.4.1926 tämä orkesteritoiminta organisoitiin uudelleen ja Ylioppilaskunnan Soittajat perustettiin.

YS:n yhdeksänkymmenen vuoden historian aikana kapellimestareina ovat toimineet Toivo Haapanen, Jussi Jalas, Erik Cronvall, Leif Segerstam, Kari Tikka, Ilpo Mansnerus, Ylermi Poijärvi, Alf Nybo, Esa-Pekka Salonen, Petri Sakari, Markus Lehtinen, Tuomas Pirilä, Michael Adelson, John Storgårds, Tuomas Rousi, Jyri Nissilä, David Searle ja Mikk Murdvee.

Orkesterin jäsenet ovat lähinnä Helsingin yliopiston opiskelijoita, mutta mukana on opiskelijoita myös muista pääkaupunkiseudun oppilaitoksista. Vaikka YS on harrastelijaorkesteri, kaikki jäsenet suhtautuvat soittamiseen intohimoisesti ja monet soittajat ovat edenneet musiikkiharrastuksessaan lähes ammattitasolle. Orkesterin jäsenet pyörittävät orkesterin toimintaa: päättävät ohjelmistosta, hoitavat konserttien käytännön järjestelyt ja soittavat salonkiorkesterin ja pienyhtyeiden keikoilla, joilla orkesterin toiminta pääosin rahoitetaan. Tyypillisesti YS valmistelee sekä syys- että kevätkaudelle erillisen konserttiohjelmiston, jotka esitetään vastaavasti joulukuussa ja toukokuussa Helsingissä sekä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. YS:n harjoitukset pidetään maanantai-iltaisin klo 18–21 Helsingin keskustassa. Lisäksi syksyisin ja keväisin järjestetään harjoitusviikonloppu muutamaa viikkoa ennen konsertteja.

Tehtävän kuvaus ja vaatimukset

Tulevalta kapellimestarilta edellytämme vakaata kokemusta orkesterin johtamisesta ja harjoittamisesta, taiteellista näkemystä ja otetta työhönsä sekä intoa ja motivaatiota työskennellä harrastelijaorkesterin kanssa. Lisäksi edellytämme sitoutumista YS:n harjoitusaikatauluihin maanantai-iltaisin. Muodollinen pätevyys orkesterinjohdossa katsotaan eduksi, mutta ei ole edellytys YS:n kapellimestarille.

YS:n kapellimestari toimii myös YS:n hallituksen jäsenenä ja osallistuu orkesterin käytännön asioiden suunnitteluun ja tilanteen mukaan myös toteuttamiseen. YS:llä ei ole varsinaista taiteellista johtajaa, vaan taiteellisia linjauksia pohtii Taiteellinen toimikunta (TaiTo), johon kuuluvat kapellimestari, konserttimestarien edustaja, puheenjohtaja sekä vuosittain valittavat jäsenet eri soitinryhmistä. Varsinaisesta ohjelmistosta päättää TaiTon ehdotuksen perusteella YS:n yleiskokous syksyisin ja keväisin. Kapellimestarille maksetaan harjoituskertakohtainen palkkio sekä hiukan suurempi palkkio konserteista.

Hakemus ja hakeminen

Vapaamuotoisessa hakemuksessa hakija esittelee itsensä ja kertoo, miksi on kiinnostunut johtamaan Ylioppilaskunnan Soittajia. Hakemukseen tulee liittää hakijan tarkat yhteystiedot sekä CV. Halutessaan hakemukseen voi liittää myös suosituksia tai videomateriaalia johtamisesta.

Hakemukset toimitetaan YS:n puheenjohtajalle 1.1.2017 mennessä joko sähköisesti puheenjohtaja@ys.fi tai osoitteeseen Linnankoskenkatu 11 B 23, 00250 Helsinki.

YS:n hallitus haastattelee sopivia hakijoita helmi-maaliskuussa ja valitsee hakemusten ja haastatteluiden perusteella hakijat koejohtoon. Koejohdot järjestetään lauantaina 18.3.2017 klo 14 alkaen Kaapelitehtaalla Helsingissä. Kapellimestarin valitsee yhdistyksen yleiskokous 20.3.2017. YS:n syyskausi alkaa 1.9.2017, mutta ensimmäiset harjoitukset järjestetään tarvittaessa jo tätä edeltävänä maanantaina.

Lisätietoja:

www.ys.fi

Nelli Heikkilä

Puheenjohtaja

puheenjohtaja@ys.fi

0503681406

Mikk Murdvee

Kapellimestari

kapellimestari@ys.fi

0415188968